Description
Ostrzałka do wierteł 90W 3-16mm
OPIS PRODUKTU
Urządzenie wielofunkcyjne do ostrzenia marki KRAFT&dele model do 16mm. Elektryczna ostrzałka niezbędna w każdym garażu, oferuje możliwość łatwego i skutecznego ostrzenia wierteł.
Baza urządzenia zasilana jest przez silnik o mocy 90W, które jest wystarczającym wynikiem potrzebnym do bezproblemowej pracy. Wysoka prędkość obrotowa skraca czas pracy oraz gwarantuje równomierne i precyzyjne ostrzenie.
Ostrzałka składa się z bazy urządzenia, dwóch adapterów i 2 kamieni. Do pracy wystarczy założyć odpowiedni adapter, umieścić wiertło w odpowiednim miejscu oraz postępować wg. instrukcji.
Urządzenie wykonane jest z wysokiej jakości materiałów, z dbałością o szczegóły i precyzję wykonania, gwarantując długą i skuteczną pracę narzędzia. W trosce o bezpieczeństwo pracy, urządzenie posiada otwory montażowe, przez które możemy przymocować ostrzałkę do blatu.
PARAMETRY TECHNICZNE PRODUKTU
- Marka: kraft&dele
- Typ urządzenia: ostrzałka do wierteł
- Zasilanie: 230V
- Moc znamionowa: 90W
- Prędkość (bez obciążenia): 1600 obr/min
- Głośność urządzenia: 75dB
- Średnica wiertła: 3 – 16 m
SKŁAD ZESTAWU
• Ostrzałka wielofunkcyjna (baza)
• Adapter 8-16mm + kamień 70mm
• Adapter 3-10mm + kamień 58mm
• Instrukcja w j. polskim
• Paragon lub FV.
Przeznaczenie / zastosowanie
Ostrzałka służy do ostrzenia stępionych wierteł. Możliwe jest ostrzenie wierteł przeznaczonych do wiercenia w metalu lub wierteł uniwersalnych.
Ostrzałka nie jest przeznaczona do ostrzenia wierteł z ostrzem wykonanym z materiałów ceramicznych, wierteł do drewna, wierteł piórkowych, świdrów, wierteł koronowych oraz wierteł o ostrzu innego kształtu niż w przypadku wierteł do stali i wierteł uniwersalnych.
Sposób użycia
Ostrzenie wiertła:
Należy wybrać otwór w głowicy o tej samej średnicy, co wiertło przeznaczone do naostrzenia. Włączyć ostrzałkę włącznikiem i poczekać aż talerz szlifierski osiągnie obroty znamionowe. Wprowadzić wiertło do otworu w głowicy i po usłyszeniu odgłosu szlifowania poruszać nim w jedną i drugą stronę przez 5 – 10 sekund, jednocześnie dociskając wiertło z nieznaczną siłą do talerza szlifierskiego. Wiertło wyjąć z głowicy, a następnie operację powtórzyć dla drugiej krawędzi ostrza wiertła. Ostrzona jest zawsze krawędź znajdująca się bliżej zewnętrznej krawędzi głowicy. Otwory głowicy posiadają wypusty ograniczające obrót wiertła w otworze. Ułatwia to proces ostrzenia.
Uwaga! Każdą z powierzchni należy ostrzyć taką samą ilość czasu i dociskać z taką samą siłą. Zapobiegnie to nierównomiernemu naostrzeniu wiertła.
Po naostrzeniu wiertła należy ocenić wyniki pracy. Jeżeli wierzchołek wiertła po naostrzeniu przybiera barwę niebieską lub inną w stosunku do naturalnego koloru stali, oznacza to przegrzanie powierzchni i należy zmniejszyć docisk wiertła do talerza szlifierskiego podczas ostrzenia. Jeżeli po naostrzeniu krawędzie ostrza wiertła nie są równej długości, należy wyrównać czas i docisk ostrzenia każdej ze stron wiertła.
Reviews
There are no reviews yet.